Què fer i què veure a Banyoles

La capital de la comarca del Pla de l’Estany, situada a la província de Girona, ha estat considerada des de fa segles la ciutat de l’aigua. Tot girava al seu entorn: la indústria, els conreus, les festivitats, etc. Fins i tot ara, continua molt present a la vida dels banyolins i banyolines. De fet, el segell distintiu de Banyoles és el seu gran llac, el més gran de Catalunya, al voltant del qual tenen lloc la majoria d’esdeveniments lúdics i culturals de la ciutat. Fins i tot el seu nom significa «banys petits», en llatí.

Tanmateix, tota la zona és un espai natural de gran valor ecològic, històric, geològic i paisatgístic que ofereix al visitant tot un ventall de possibilitats per gaudir d’aquest entorn tan especial.

Què veure

Banyoles compta amb un interessant casc antic, començant per la Plaça Major i el seu conjunt històric, declarat Bé d’Interès Nacional.

Es tracta d’una plaça rectangular envoltada per quaranta arcs de pedra. L’edifici més destacable és Cal Moliner (s. XVIII), d’una sola planta i amb un pati interior on trobaràs l’antic molí que s’utilitzava per fer farina.

Si la teva visita s’escau en un dimecres o un dissabte podràs gaudir del mercat setmanal i del mercat de fruita.

Seguint pel carrer Major trobaràs un pas estret que et durà fins al molí de la Victòria. Si baixes les escales, arribaràs a la Llotja del Tint. Aquest edifici del segle XV, d’estil gòtic civil, era una fàbrica que es dedicava al tint de teixits. Actualment s’utilitza com a sala d’exposicions.

Durant el teu recorregut podràs contemplar les restes de la muralla, que encara conserva dues glorietes de planta hexagonal i una cúpula amb set pinacles.

A la  Plaça de la Font, d’origen medieval, es troba la Pia Almoina. Construït a partir de dues cases del segle XIII, aquest palau gòtic es va convertir en una institució benèfica dedicada a alimentar i vestir les famílies més pobres de Banyoles.

Actualment acull el Museu Arqueològic Comarcal. Al seu interior t’esperen col·leccions de paleontologia i arqueologia, provinents de les coves neolítiques de Serinyà, del poblat neolític de la Draga, del poblat ibèric de Mas Castell de Porqueres i de la vil·la romana de Vilauba, entre altres. Però, sens dubte, la peça més important del museu és la mandíbula d’una dona d’època neandertal.

El Monestir de Sant Esteve (ss. XI-XVIII) és considerat com el punt que va donar lloc a l’actual Banyoles. Al seu interior podràs admirar el retaule gòtic de Nostra Senyora de l’Escala (s. XV) i l’arqueta de Sant Martirià (s. XV), patró de la ciutat. Tingues en compte que només obre en horari de misses.

Al llarg dels segles, l’edifici va patir diverses remodelacions, per això presenta restes de diferents estils arquitectònics.

Un cas semblant és l’església gòtica de Santa Maria dels Turers. Tot i ser un dels primers exemples d’arquitectura gòtica catalana, les naus laterals es van construir entre els segles XVII i XIX, mentre que els vitralls pertanyen al segle XX.

Un altre edifici interessant és el Museu Darder. En ell aprendràs la importància de l’aigua i la geologia de la zona, així com conèixer la fauna i la vegetació de la comarca.

L’Estany

L’Estany de Banyoles és el símbol indiscutible de la ciutat i el lloc que els seus habitants visiten freqüentment per gaudir de la natura i desconnectar del dia a dia. És per això que aquest espai protegit compta amb diverses rutes que es poder fer a peu o en bicicleta i que et permetran descobrir autèntiques joies naturals i arquitectòniques.

Com les pesqueres, petites construccions del segle XIX i principis del XX que servien per guardar els estris de pesca però que, amb el temps, es van ampliar per allotjar les famílies burgeses que hi anaven a banyar-se. Actualment n’hi ha vint, totes elles d’ús privat, excepte la número 10, que acull l’Oficina de Turisme de l’Estany.

RUTA AL VOLTANT DE L’ESTANY

Es tracta d’un circuit de 7 km, senzill i circular, apte per a tothom.

El recorregut comença a la pesquera número 10 i passa pel paratge dels Desmais, anomenat així per la quantitat d’arbres que hi ha d’aquest tipus. Allà hi trobaràs la font de la Filosa i la font del Ferro.

Durant el recorregut, no deixis escapar els molts miradors des d’on podràs observar diferents punt del llac i les aus que l’habiten.

A mig camí passaràs pel costat de l’església romànica de Santa Maria de Porqueres (s. XII). I si et desvies una mica del camí descobriràs una zona d’estanyols, alguns tan espectaculars com el de can Cirsó o Vermell, anomenat així pel color que li donen els bacteris que hi viuen en ell.

També veuràs la torre del rem, el punt d’arribada de les regates, i unes grades vegetals.

Molt a prop es troba la Caseta de Fusta, l’única zona del llac per banyar-se sense pagar. I, més endavant, el Parc de la Draga. En aquesta zona és on s’han trobat les restes neolítiques. S’han reconstruït algunes cabanes perquè el visitant descobreixi com era la vida en aquella època. A més, és l’únic lloc de l’estany on està permès fer pícnic.

El recorregut acaba als Banys Vells i al Club Natació Banyoles, els altres dos indrets on es permet banyar-se, però pagant.

RUTA DE LA PUDA I LES ESTUNES

Al llarg del trajecte, de 4 km de distància, podràs descobrir la zona de La Puda, amb aiguamolls i petits estanyols al costat mateix de l’Estany de Banyoles. Rep el seu nom de la Font Pudosa que, degut als gasos sulfhídrics que conté, desprèn una forta olor. Les seves aigües, però, tenen propietats curatives, el que va fer que es construís un balneari a mitjans del segle XIX. Actualment, l’edifici està totalment abandonat.

L’estanyol Gran de Montalt compta amb un mirador des del que es pot observar bona part dels aiguamolls i un aviari.

Per altra banda, el Bosc de les Estunes està format per alzines i roures, però també per grans plaques de travertí. Aquestes presenten escletxes que fan possible recórrer-les per dins i admirar la seva bellesa.

RUTA DELS RECS

Al llarg dels 2 km d’aquesta ruta circular podràs seguir els canals de reg que surten de l’Estany i s’endinsen a la ciutat en un entramat de 33 km. D’aquesta manera podràs conèixer la història d’aquesta infraestructura i quins usos tenien. Els van començar a construir els monjos del monestir de Sant Esteve al segle IX, però bona part d’ells es van soterrar durant el segle XX degut al creixement de la ciutat.

L’itinerari comença als Banys Vells, d’on surt el rec Major. Aquest va ser construït al segle XIII i és, a la vegada, el que recórrer més tram del centre històric i el que porta més cabal d’aigua.

Durant el trajecte trobaràs alguns dels rentadors que feia servir la població, així com l’antiga creu que delimitava la vila emmurallada del terme (zona exterior de les muralles on vivien els pagesos). També passa pels indrets més importants del casc antic, com la plaça Major, la Llotja del Tint, la plaça de la Font, la plaça del Teatre (on es pot observar el pas del rec Major) i el monestir de Sant Esteve. Darrera d’aquest descobriràs un indret ben especial, on s’uneixen els arbres fruiters, el travertí i l’aigua. Tot plegat sembla una imatge de l’època medieval.

Altres activitats

A Banyoles tens la possibilitat de fer una visita a la ciutat assegut còmodament al tren turístic El Tren Pinxo. El recorregut és d’uns cinquanta minuts i va des del l’Estany fins al centre històric de la ciutat, passant pels llocs més emblemàtics.

Un esport molt arrelat a la zona és la hípica. Així que una altra manera de conèixer Banyoles i els seus voltants és fent una passejada a cavall.

I si el que t’agraden són els esports aquàtics, l’Estany t’ofereix un munt d’activitats diferents: passejos en barca de rems, caiac, piragüisme, dragon boat o pesca esportiva.

Els voltants de Banyoles

En l’entorn de Banyoles existeixen petites poblacions esquitxades per boscos, ermites i restes de construccions romàniques que val la pena visitar. És el cas, per exemple, del Bosc de Can Ginebreda (Porqueres), amb les seves escultures eròtiques; o el Castell d’Esponellà.

A Fontcoberta trobaràs la Platja de l’Espolla, un estanyol que en comptes de rebre l’aigua d’un riu, s’alimenta de corrents subterranis. A la vora, amagat entre la vegetació, hi ha un impressionant salt d’aigua de vuitanta metres de caiguda.

A l’est de Banyoles, a la població de Mieres, i situat sobre la carena de la serra de Finestres, descobriràs les restes d’un poblat ibèric, junt a una torre de defensa.

A Serinyà et sorprendrà un dels millors jaciments prehistòrics d’Europa occidental. Es tracta del Parc de les Coves Prehistòriques de Serinyà, formades per tres galeries perfectament conservades que t’ajudaran a entendre com era la vida de l’home de Neandertal.

Continuant cap al nord t’esperen dos pobles que t’enamoraran: Besalú i Castellfollit de la Roca.

Besalú és un bonic poble medieval que sembla haver-se aturat al temps. És tant encantador que no podràs evitar perdre’t pels seus carrerons ni parar de fotografiar el pont de pedra, el monestir de Sant Pere o el conjunt monumental del barri jueu. I no t’oblidis de visitar el Museu de Miniatures.

Per la seva part, Castellfollit de la Roca et deixarà bocabadat. El poble va ser construït sobre un cingle basàltic a cinquanta metres d’alçada. Les panoràmiques, tant des del cingle, com des de la vall, són impressionants.

Banyoles també gaudeix de la proximitat de la Costa Brava. Fes una escapada i gaudeix d’aquest entorn salvatge de platges transparents, cales i penya-segats. Apropa’t a les poblacions de L’Escala, Roses, El Port de la Selva o Llançà. Visita els Aigüamolls de l’Empordà. Sent la força del vent al Cap de Creus. O descobreix la vida i obra de Salvador Dalí a Figueres, Cadaqués i Portlligat

Gastronomia

Els plats tradicionals del Pla de l’Estany són molt semblants als de les comarques veïnes, on hi ha una presència important d’hortalisses i productes artesanals com els embotits i els formatges. Però també de peix, gràcies a la proximitat de la costa.

Com a productes típics de Banyoles, destaquen la tortada, un dolç amb més de cent anys de tradició; la cansalada, un altre dolç elaborat a base de bescuit i gust de llimona; els Rocs de l’Estany, uns bombons cruixents; o els banyolins, els fesols de la zona.

Breu història de la ciutat

Les restes arqueològiques trobades a la zona, mostren que a Banyoles ja hi havia un petit poblat neolític format per unes cent persones. Tot i que, a finals del segle XIX es va trobar la mandíbula d’una dona neandertal que va viure fa uns 60.000 anys.

També existeixen proves de la presència de poblats romans i visigots, com ho demostren les restes de la vil·la de Vilauba (segles I aC–VII dC).

Però no va ser fins el segle IX quan es construïren les primeres cases al voltant del monestir de Sant Esteve, donant forma a la ciutat que avui coneixem.

Aprofitant la força de l’aigua, es va crear una important indústria tèxtil i drapera que va convertir Banyoles en una de les ciutats més importants de Catalunya. Fins que va arribar la Pesta Negra al segle XIV. La devastació va ser ta gran que a la ciutat li va costar tres segles recuperar-se.

A partir del segle XVIII, Banyoles va tornar a adquirir importància gràcies a la fabricació de teixits destinats a les colònies americanes.

Després de la Guerra Civil Espanyola, l’arribada de la immigració provinent de la resta del país va contribuir al creixement de la ciutat. A més, es va potenciar el turisme promocionant els esports nàutics a l’estany, el que va representar la plataforma de llançament perquè Banyoles es convertís en subseu olímpica de rem als Jocs Olímpics de 1992.

Com arribar-hi

Si vas en cotxe per l’autopista AP-7 cal prendre la sortida número 6 (Girona Nord/Banyoles/Olot/Palamós) i continuar per l’autovia C-66.

Des de la N-II cal agafar la sortida Girona Nord/Celrà/Palamós/Banyoles-Olot.

Si et decideixes pel transport públic el millor és agafar un bus, ja que el tren no arriba a Banyoles. Hi ha busos des de Girona, Olot, Figueres i Barcelona.

Si arribes a alguna d’aquestes ciutats amb tren, després hauràs de viatjar en bus fins al teu destí.

En cas que arribis a Girona o a Barcelona amb avió, també trobaràs busos que et portaran fins a l’estació d’autobusos de Girona. Des d’aquí hauràs d’agafar un altre que et porti fins a Banyoles.

Your cart is empty.

0 in cart
Close
Actualmente CERRADO